Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Καλλιτσούνια Καστρινά (Λυχναράκια)

Τα καλλιτσούνια δεν λείπουν ποτέ από το κρητικό τραπέζι. Είτε με χόρτα, είτε με μυζήθρα, τα καλλιτσούνια τρώγονται όλες τις ώρες. Δεν ήξερα ότι την ονομασία καστρινά την πήραν από το Κάστρο, όπως έλεγαν την πόλη του Ηρακλείου κατά την βυζαντινή περίοδο. Τα λυχναράκια ή καστρινά καλλιτσούνια τα έφτιαχναν οι γυναίκες το Πάσχα, μετά τη νηστεία της σαρακοστής. Σήμερα μπορούμε να τα βρούμε τόσο σε φούρνους, ζαχαροπλαστεία όσο και σε σούπερ μάρκετ. Δεν είναι δύσκολα στην παρασκευή τους και για κάποιους από εμάς που τα λατρεύουμε, είναι ευκαιρία να τα έχουμε στο σπίτι μας εύκολα και γρήγορα!
Υλικά:
 
Για τη ζύμη:
 
½ κούπα γάλα
½ κούπα ζάχαρη
½ κούπα ελαιόλαδο
125γρ. βούτυρο
1 κ.γ baking powder
χυμό από ½ λεμόνι
όσο αλεύρι πάρει
ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)

Για τη γέμιση:

300γρ. μυζήθρα (ή ανθότυρο)

3 κ.σ ζάχαρη

1 αυγό

κανέλλα

1 κρόκο αυγού αραιωμένο με ελάχιστο νερό

μέλι (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το γάλα, το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Σε ένα ποτήρι βάζουμε το χυμό λεμονιού και ρίχνουμε μέσα το baking powder, ανακατεύουμε και το προσθέτουμε και αυτό στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Αν θέλουμε να αρωματίσουμε τη ζύμη μας προσθέτοντας λίγο ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τόσο αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ωρίτσα.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Τρίβουμε το τυρί και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αυγό. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά μας και την αφήνουμε στην άκρη.
Μόλις η ζύμη μας είναι έτοιμη πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού. Τα πλαταίνουμε με το χέρι μας και βάζουμε σε κάθε φυλλαράκι που σχηματίστηκε  1 κουταλιά γέμιση. Το παίρνουμε στο χέρι μας και με τα δύο μας δάχτυλα το τσιμπάμε στις άκρες, κλείνοντας έτσι τη γέμιση.  Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας.
Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί, τοποθετούμε τα καλλιτσουνάκια το ένα δίπλα στο άλλο, τα αλείφουμε με τον κρόκο και τα πασπαλίζουμε με κανέλλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν. Μόλις βγάλουμε από το φούρνο, αν θέλουμε τα αλείφουμε με μέλι.
Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε. Βγαίνουν 26 κομμάτια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου